КОГА ТРЕБА ДА ПОЧНАТ ДА СКИЈААТ ДЕЦАТА?


Запознавањето на вашето дете со скијањето е возбудлива задача скоро за секој родител. Многу од родителите што скијаат сакаат да ги однесат своите деца на ски-патеките колку  што е можно порано, за да можат да уживаат сите заедно во зимскиот одмор.

Но, прашањето е, кога точно треба да започне со скијање вашето дете? Иако не постои еден универзален одговор што би се однесувал на секое дете, го препорачуваме следново:

Децата можат да започнат со скијање со групни лекции од 4-тата година, а приватни часови можат да земат од 2 до 3-годишна возраст, во зависност од развојот на детето. Физичкиот развој на детето, удобноста со другите деца и возрасните, како и можноста да ги слуша насоките од инструкторот, се фактори што треба да се земат предвид. Клучно е што нивните лекции се кратки и доста забавни, така што брзо ќе научат да го сакаат скијањето.

Должината на часот е исто толку важна како и возраста на детето. Часот не треба да трае многу долго поради студот, особено што во скијачката опрема децата можат да се чувствуваат непријатно. Тие, исто така, ги немаат целосно развиено своите моторни вештини, и затоа не треба премногу да се притискаат. Првото скијачко искуство на детето треба да биде позитивно, а кратките лекции се најдобриот начин за да се постигне тоа.

ЗОШТО НЕ ПОРАНО?


Сигурно сте слушнале приказна за деца што започнуваат да скијаат на возраст од 1 година. Навистина постојат луѓе кои рано ги ставаат своите деца на скии, но обично, тоа се луѓе што живеат на планините или се вистински скијачки ентузијасти. Децата веројатно нема многу да скијаат на таа возраст. Тоа е само шанса да се навикнат на ски-опремата и на снегот уште од мали.

ДРУГИ ФАКТОРИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ ИМАТЕ ПРЕДВИД


Секое дете е различно и се развива со свое темпо. Еве неколку други фактори што ќе ви помогнат да ја одредите совршената возраст за првата ски-лекција на вашето дете:

• Дали ќе му биде пријатно со ски-инструктор? Дали оди во градинка или забавиште каде што е навикнато да комуницира со други деца и возрасни што не му се родители?

• Дали е подготвено да соработува?

• Колку долго може да издржи на снег? Ако вашето дете не е навикнато да биде надвор на студ подолг временски период, тоа ќе биде голем предизвик за него, а и за вас како родители.

ШТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА МУ ПОМОГНЕТЕ НА ДЕТЕТО ПОБРЗО ДА НАУЧИ И ДА НАПРЕДУВА ВО СКИЈАЊЕТО?

Иако часовите со инструктор се клучни за децата да ги научат основите, има многу работи кои можете да ги направите надвор од тоа. Сепак, ова е семејна активност во која сите можете да уживате.

ПРЕД ПРВАТА ЛЕКЦИЈА:


Дома – Набавете пластични скии за детето да игра со нив. Тие се релативно евтини и ќе го запознаат детето со концептот на скијање. Така најбрзо ќе развие осет за ски-опремата, ќе се навикне на движење со лизгање, па дури и ќе развие рамнотежа и сила на мускулите.

• На ски-патека – Однесете го детето на ски-терените еден ден пред првата лекција. Ова му помага да се навикне на снегот и околината, правејќи ја првата лекција помалку застрашувачка. Исто така, детето ќе има шанса да се навикне на опремата – особено на ски-чизмите!

ПО ПРВАТА ЛЕКЦИЈА:


Одржување на баланс – Една од клучните вештини каде што родителите можат да се вклучат е да му помогнат на детето да научи да одржува баланс самостојно.

Комбинирајте игра со скијање – Повторно, целта е да го натерате детето да го засака скијањето. Искористете ги паузите да направите снешко, снежни ангели во снегот, па дури и борба со снежни топки, нешто што многу ќе го подобри расположението на детето за време на часовите за скијање.