На 8 Септември во Маврово за прв пат ќе се одржи хронометар велосипедска трка HALK VELO GREEN. Ќе се вози патека во должина од 22 километри, во 2 категории, ПРО и ХОБИ. Организацијата на трката е во знакот на тенденцијата на Банката да промовира здрави животни навики кај населението и придонесување кон зачувување на животната средина, за што сведочи и апликацијата HalkEco (www.halkeco.mk) која го охрабрува секој корисник да биде физички поактивен, еко свесен и да ја мотивира заедницата со своите секојдневни здрави навики. Со користењето на апликацијата при вршење на активност како трчање, пешачење, возење велосипед корисникот добива Halk Coins и освојува различни нивоа кои му носат низа подароци и финансиски бенефиции, со крајна цел придонесување кон засадување на нови зелени површини на локации во земјата каде што истото е неопходно.Халкбанк АД Скопје за прв пат се наоѓа во улога на организатор на настан од ваков тип и се надева дека истиот ќе прерасне во традиција. Сите оние кои ќе земат учество во настанот се надеваме дека покрај спортскиот дух и можноста за победа и освојување на вредна награда, ќе бидат водени и од крајната цел – придонес во зголемување на зеленилото во земјата преку пошумување.Категоријата ПРО ги опфаќа сите оние кои се членови на клубови во Велосипедската федерација на Македонија (ВФМ), но во неа можат да возат и сите оние кои се чувствуваат подготвени да се натпреваруваат со овие велосипедисти. Категоријата ХОБИ е наменета за сите велосипедисти кои рекреативно се занимаваат со овој спорт. Натпреварување на членовите на Велосипедска федерација во оваа категорија нема да биде дозволено. Доколку се случи некој да не го почитува ова правило, ќе биде направена проверка во ВФМ и ќе биде префрлен во ПРО категорија.Стартот на трката ќе биде хронометар, што значи дека на секои 15 секунди ќе стартува по еден велосипедист.
Во 10.30 часот ќе стартуваат учесниците во категоријата ПРО
Во 12.00 часот ќе стартуваат учесниците во категоријата ХОБИСекој ќе стартува според редолседот на броевите кои ќе ги добијат при процесот на пријавување и времињата на старт ќе бидат објавени во стартната листа.

ПРИЈАВУВАЊЕ
Пријавувањето ќе се одвива преку www.smartrace.club и ќе трае до 2 септември. Бројот на учесници е ограничен, и доколку предвидениот број на учесници се пополни и пред предвидениот рок, пријавувањето ќе биде затворено и пред наведениот датум.

КОТИЗАЦИЈА
Котизацијата изнесува 600 денари.
Сите уплатени котизации ќе се искористат за пошумување на одредени површини во земјава каде што ќе биде утврдено дека има потреба од истото.

СТАРТЕН ПАКЕТ
Секој учесник во трката ќе добие:
• Стартен број со чип
• Медал за завршена трка
• Освежување
• Онлајн диплома
• Бесплатни фотографии од трката (Pic2Go)
• Заштитна маска за лице
• Подарок од пријателите на трката
• Осигурување од несреќен случај за време на траење на трката
Напомена: Организаторот го задржува правото на измена на содржината на стартниот пакет без претходна најава.

ПОДИГАЊЕ НА СТАРТНИ БРОЕВИ
Стартните броеви ќе се подигаат од 3 до 5 септември, од 10 до 19 часот во продавницата ProBike (www.probike.mk) во Скопје.НАГРАДИ
Најдобрите 3 места во машка и женска категорија во двете трки (ПРО и ХОБИ) ќе бидат наградени. Наградите ќе бидат следните:
Категорија ПРО – мажи
1. Ваучер за Garmin часовник во вредност од 30.000 мкд
2. Ваучер за спортска опрема во вредност од 15.000 мкд
3. Ваучер за спортска опрема во вредност од 9.000 мкд
Категорија ПРО – жени
1. Ваучер за Garmin часовник во вредност од 30.000 мкд
2. Ваучер за спортска опрема во вредност од 15.000 мкд
3. Ваучер за спортска опрема во вредност од 9.000 мкдКатегорија ХОБИ – мажи
1. Ваучер за Garmin часовник во вредност од 20.000 мкд
2. Ваучер за спортска опрема во вредност од 6.000 мкд
3. Ваучер за спортска опрема во вредност од 3.000 мкд
Категорија ХОБИ – жени
1. Ваучер за Garmin часовник во вредност од 20.000 мкд
2. Ваучер за спортска опрема во вредност од 6.000 мкд
3. Ваучер за спортска опрема во вредност од 3.000 мкд

ОПИС НА ПАТЕКАТА
Стартот на трката ќе биде на големиот паркинг пред спортската сала, а на истото место ќе биде и целта. Се вози до пред Хотелот Радика каде се врти полукружно и потоа се враќаме назад по истата патека. Мерењето ќе биде со помош на чипови, и ќе има поставено контролни точки на старт/цел и на вртењето кај Хотелот Радика. Патеката е долга 22км и на неколку места на патеката ќе има судии кои ќе се грижат за регуларноста на трката.

Патеката на движење на учесниците во трката, стартот и целта се на паркингот пред Хотел Спорт, Ресорт Маврово.