Секоја година Планинарското друштво „Кораб“ во чест на Денот на независноста на Македонија, 8 Септември, организира традиционално меѓународно искачување до највисокиот врв во Македонија, Голем Кораб (2764 мнв). Патеката до врвот Голем Кораб е една од најмаркантните тури за искачување кај нас, која изобилува со шаренило од пејзажи, брзи потоци, шуми и див свет. Вкупната должина на патеката, доколку се оди преку караулата Стрезимир (Стрезимирски пат) е 19 км, во двата правца. Патеката е добро маркирана, па во летниот период секој што е физички добро подготвен, може да ја посети планината. Просечното време за искачување е 4,5 часа, а за оние што не биле досега, препорачливо е да го направат тоа со планинарски клуб или со лице што добро ја познава планината.

Програма:
06.09.2020 – НЕДЕЛА
9:00 Официјално започнување на искачувањето
15:00 Затворање на врвот за искачување и враќање на сите од врв и од патеката назад ко караула Победа. Нема да се дозволи натамошно искачување поради режимот на гранична контрола и безбедност на учесниците.
19:00 Заминување на последниот Автобус.Ве молиме да ги почитувате мерките и препораките од Комисијата за заразни болести и протоколите за организирани планинарски акции од ФПСМ. Во кругот на караулата задолжително носење на заштитни маски или марами и почитување на физичка дистанца. Движење во помали групи со задолжително растојание.
На врвот Кораб без дополнително задржување и со почитување на мерките – задолжително заштитна маска или марама.
Почитувајте ги насоките и препораките, со тоа ќе го зачувате вашето здравје и здравјето на другите.Патеката до врвот Голем Кораб (2764 мнв) е 18160м долга,во двата правца. Патеката е маркирана,а водачите од клубот се долж патеката за евентуална помош и асистенција.
Почетна точка за искачувањето е караулата Победа на 1450 мнв.
Вода за пиење има на првото бачило. Пиење вода од попатните поточиња нее препорачливо поради можно загадување на истата од стадатa овци ки се напасуваат по ливадите. Пожелно е со вас да имате околу 2 л. вода.
Оваа година ќе има посебен режим на пропуштање на возилата. Предност ќе има организираниот Автобуски превоз од Скопје од страна на ПК Кораб. Сите учесници кои доаѓаат со сопствен превоз ќе мора да ги почитуваат упатствата и насоките од граничната полиција и од редарите на ПК КОРАБ.
И оваа година како и претходната Националниот Парк Маврово ќе врши наплата за учесниците на походот во износ од 30 ден по особа.
Сите учесници треба да бидат добро психофизички подготвени. Учесниците треба да се опремени со стандардна планинарска опрема за високи планини и различни временски услови (Планинарски чевли, Јакна, Кабаница, Блузон и сл.)Важни информации
Билети за превоз ќе можат да се купат Четврток 03. 09 2019 и Петок 04. 09. 2020 год. од 18 до 21 часот во Дома на АРМ. Поради протоколите за организирање на планинарски акции од ФПСМ бројот на пријавени учесници преку нас ќе биде ограничен. ЦЕНА ЗА ПРЕВОЗ СКОПЈЕ – КОРАБ – СКОПЈЕ 650 ден. (во цената е пресметана и сумата од 30 ден по особа која ја наплаќа НП МАВРОВО)
1. Поаѓање автобуси во 05.00 од пред железничка станица према комплекс банки.
– дојдете 15 мин. порано за да го најдете автобусот со бројот кој е на вашиот билет.
2. Билетот задолжително чувајте го и за враќање, бидејки ќе мора да го покажете.
3. Во автобусите не оставајте ништо бидејки автобусите се враќаат по редоследот онака како што ќе се исполнуват.
4. Искачувањето на врвот трае до 15,00 часот кога врвот се “затвора” за искачување и секој е должен, без оглед каде се наоѓа, да почне да се враќа кон стартната позиција, односно кон автобустите.
5. На патеките по кои ке се движите не оставајте никакви отпадоци, туку вратете ги во сопствените ранци до првите канти или контејнери во урбаните средини.

Повеќе информации на
070 33 06 79, Љубомир Котевски, Клуб Кораб, Скопје